Regeringen har idag släppt nytt regleringsbrev till Försäkringskassan.. Vi ser att en del saker “fattas” i brevet och hoppas på att det här bara är en del av de nyheter om utlovats. Vi hade velat se flera åtgärder för att sjukförsäkringen ska bli trygg och rättssäker.
I pressmeddelandet från regeringen säger Annika Strandhäll att hon vill “se en trygg försäkring. Målet är att stärka stödet till den som är sjukskriven och minska risken att personer hamnar i kläm. Min utgångspunkt är att om du blir sjuk av ditt jobb så ska det finnas ett bra stöd för att komma tillbaka i arbete. Här får det inte råda några tvivel, det är grunden i regleringsbrevet för 2018 för Försäkringskassan.” I regleringsbrevet finn skrivningar om stöd till den enskilde och bättre information om stöd och beslut. Man ger även Försäkringskassan i uppdrag att ta ansvar för information om arbetsskadeersättning där det är aktuellt, det ska också av Försäkringskassan tas fram ett särskilt läkarutlåtande för underlag vid bedömningar om rätten till ersättning finns.
“Målet om att nå ett sjukpenningtal som inte överstiger 9,0 dagar är ett samhällsmål, inte ett individmål. Här måste fler delar till. Regeringen förtydligar att Försäkringskassan i sitt arbete med att nå målet ska samverka med berörda aktörer.” Regeringen har fått mycket kritik för sitt mål för sjukpenningtalet och här skulle vi velat ha se nya regler om tidsgränserna i sjukförsäkringen. Här skiljer sig inte det nys regleringsbrevet så mycket från det förra mera än att man skrivit in att Försäkringskassan ska verka för att man gör bättre identifieringar av rehabiliteringsbehovet hos unga. Man skriver också att antalet beviljade sjukersättningar inte ska överstiga 18.000 personer. I år har knappt 7.000 beviljats så där finns utrymme för bättre och kanske mindre snäva bedömningar. Strandhäll har tidigare pratat om individmål och samhällsmål och med den tanken i bakhuvudet skulle det kunna göras mera och annorlunda.
Vi hade önskat några nyheter om bedömningar vid tidsgränserna och en bättre bedömning av arbetsförmåga samt att begreppet “normalt förekommande” arbete sågs över.
Det är svårt att förutse effekterna som kan bli men vi saknar som sagt en del delar och hoppas att det snart kommer flera nyheter på de områdena. Men kanske att vi kan få se mera av det som är Försäkringskassans mål, att rätt ersättning ska ges till rätt person i rätt tid. I pressmeddelandet står att “Regeringen gör ett antal förändringar i försäkringskassans regleringsbrev för 2018. Det handlar bland annat om att förtydliga behovet av en trygg försäkring, stöd till den enskilde och bättre information om beslut och rättigheter.” Det skiljer sig lite från förra årets pressmeddelande där orden “trygg” och “rättighet” inte ens skrevs ut. Låt oss hoppas att detta är ett par steg åt rätt håll.
Passar även på att önska er alla ett riktigt gott nytt år från alla oss i Solrosuppropet.se.
Pressmeddelande om nytt regleringsbrev till Försäkringskassan.
Regleringsbrev till Försäkringskassan 2018.
Jag en av dom utförsäkrade utan sjukpenning sen 5 dec 2017 visste inget hade ej fått brev i tid. Här läkarintyg till 2018 sista Januari har blivit felbehandlad anser jag. Mår skit i utan inkomst sen 5dec.Håller på att överklaga detta ej okej hur dom behandlar oss sjuka varit sjukskriven sen 2011 nu kastas man ut som en soppåse med ont i leder,psykiskt mående ,deprition orkar inte snart.En utan inkomst å utkastad
det är ju kul med regleringsbrev, men det är ingen lag. Detta är endast en rökridå från politiskt håll för att kunna legitimera jakten på arbetsskadade och sjuka människor.
Jag är så pass till åren kommen att jag minns hur det var på 90-talet. Då var självmord ett yttersta rop på hjälp. Kommer detta också att leda till människors för tidiga död?
Tyvärr, jag har inte tillit till politiska dogmer när dessa inte ens kan ge tillräckligt skydd i arbetsskadeförsäkringen.
Jag saknar en rättssäkerhet och rättstrygghet där en myndighet eller ett verk inte kan göra vad den vill med skadade och sjuka människor. man skall inte jaga människor när man har betalat sina försäkringar och skatt.