Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har kommit med en rapport om uppföljningen av de personer som blev utförsäkrade under 2010 eller under första och andra kvartalet 2011. Men en stor brist finns i underlaget, en parameter saknas.
Vi har kontaktat Försäkringskassan men intresset för att lämna ut de siffror vi frågar om är svalt. Varför?
En del av rapporteringen handlar om de som blev utförsäkrade första halvåret 2010. Rapporten visar att av de 26 644 personerna var det 4 167 personer som varken kom tillbaka till Försäkringskassan eller var inskrivna på Arbetsförmedlingen.
78 procent av de 4 167 personerna hade en förvärvsinkomst under 2010, det vill säga
2 926 stycken.Var hittar man uppgifter på hur många som hade inkomst redan innan utförsäkringen, många av de som blev utförsäkrade var sjukskrivna deltid och jobbade deltid? Det betyder att de hade en inkomst redan innan utförsäkring.
Varför redovisar inte Försäkringskassan det när vi frågar om uppgifterna?

Om man gör ett antagande, baserat på uppgifter från Försäkringskassans statistik över sjukersättning/aktivitetsersättning december 2009 kan man se att 30 procent är deltidsjukskrivna .
Det skulle omräknat till de 4 167 personerna betyda att 1250 personer hade en inkomst på deltid redan innan utförsäkring. Om man redan jobbar deltid och blir utförsäkrad så kanske man inte orkar bråka med försäkringskassan för att få rätt.
Att anmäla sig till Arbetsförmedlingen kan innnebära att man måste lämnat det arbete man har för att delta i rehabiliteringskedjan. Alltså blir man inte registrerad vare sig hos Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.
Därför antar jag att siffran för deltidsarbetande inom de 4 167 är högre än 30 procent.
Detta redogör inte Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för utan istället lämnar man ut en rapport som ska rättfärdiga utförsäkringar och som ger medial uppmärksamhet.
“78 procent av dem som utförsäkrades första halvåret 2010 och inte kom tillbaka till Försäkringskassan eller var inskrivna på Arbetsförmedlingen hade en inkomst” kan man läsa i feta rubriker i media.
“Där ser ni då, de kan visst arbeta!”
Men som vanligt så tittar vi inte bara på hur statistiken ser ut, utan också vad den innehåller.
Man har alltså tittat på hur det gick för de personer som blev utförsäkrade och inte kom tillbaka till sjukförsäkringen och ej heller finns inskrivna på Arbetsförmedlingen.
Till att börja med baserar sig den siffran på 4167 stycken personer av 26 644 stycken personer som blev utförsäkrade första halvåret 2010, dvs 16 procent av de utförsäkrade.
16 procent av dem hade en inkomst på 1-100 000 kronor, där finner vi alltså de som hade långt under existensminimum och ändå räknas in i de 78 procenten.
Men om vi nu håller oss till att räkna alla som överhuvudtaget fick in en enda spänn så utgör de av de 26 644 endast 10 procent och där tycker jag vi kommer till det som är det som man ska se på:
Hur många av de som utförsäkrades hade en inkomst, om än låg?
Jo – 10 procent – 2 926 personer, inte 78 procent.
Och om vi nu fortsätter med att räkna och försöker göra ett antagande på hur många som har en inkomst av de som utförsäkrats fram till nu, alltså hur många av
60 400 personer som har en inkomst, om än låg.
Om procentsatsen förutsätts bli ungefär densamma som för de första utförsäkrade så hamnar vi på 6 040 personer.
Och om vi fortsätter i vårt antagande att samma fördelningar kommer att hålla över tid så är det 22% som står helt utan inkomst.
Det blir 13 288 personer utan en enda krona.
Och här ska man också fundera på hur många som hade lämnat sjukförsäkringen ändå, utan att jagas av tidsgränser, och hur mycket bättre de mått om de fått avsluta sina behandlingar och rehabiliteringar innan de började arbeta.
En annan sak man också kan ha i åtanke är att av de 26 644 stycken som utförsäkrats har 256 personer avlidit och 278 personer har fyllt 65 år och flyttats över till ålderspension.
Antagligen så kommer det nu att heta att 78 procent av de utförsäkrade har en inkomst, tänkte jag.
Och se här på de här rubrikerna:
Svenska Dagbladets skriker ut att “Fyra av fem utförsäkrade har inkomst”
På DN:s ledare skriver Hanne Kjöller att “Utförsäkrade: reformen har en framsida” och där skulle jag vilja påpeka att det alltid funnits folk som blivit friska och lämnat sjukskrivningar för att börja arbeta.
Inte för att de blivit utförsäkrade utan just för att de blivit friska. H. Kjöller skriver:
“Gruppen består av 26 644 personer som utförsäkrades första halvåret 2010. Av dem är det mera än hälften, 54%, som hade en förvärvsinkomst”
Hon skriver även:
“Inkomsterna är inte precis jättehöga vilket kan förklaras med att drygt 50% återvände till sjukförsäkringen samma år. I snitt rör det sig om ca 60 000 kronor”
Det är alltså personer som med stor sannolikhet får söka försörjningsstöd – vilket de inte blir beviljade om de äger något eller har en partner.
Och det H. Kjöller skriver om att “sjukskrivningsskadade” blivit ett begrepp så vill vi påpeka att det “begreppet” får 49 träffar på Google medan “Försäkringskasseutlöst depression” får 917 träffar.
Så? Har vi nu sett en ny myt bildas, igen? En myt som rättfärdigar att slänga ut sjuka och skadade människor ur sjukförsäkringen? Var det värt det? För att 10 procent kunde skaffa sig en inkomst – en som de kanske redan hade?
Var det värt de andra 90 procentens utsatthet och försämring?
Kunde man inte bara ha gett vård och rehabilitering för att få människor i arbete i stället för att rycka undan mattan för dem?
Vi fortsätter att försöka få fram dessa siffror från Försäkringskassan. Vi hoppas kunna redovisa den så snart som möjligt. Eller kommer inte försäkringskassan att låta oss få ta del av dem? I så fall varför?
Lisbeth Forsberg, Solrosuppropet.se
Lotta Larsson, Solrosuppropet.se
Henrik Lund, Ordf. i Sveriges Anställningslösas Landsorganisation
[…] Solrosuppropet.se ställer vi frågan varför Försäkringskassan inte vill lämna ut kompletterande siffror gällande […]
Hur kommer det sig att varken arbetsförmedlingen eller fkassan och facket skriver ut hur många som kommer utanför ramarna och då men jag inte sjukskrivna utan alla de som kommer in till socialtjänsten som socialfall?
Är själv arbetsskadad via sista företaget där jag blev totalt rättslös och sjukskriven från 2006-2008 och arbetslös därefter då man inte kunde lösa min värk (lättast då är att skicka ut en till arbetsförmedlingen) sedan 2011 juni månad lever jag på socialens fattighjälp, vissa förstår inte vad det handlar om men med den inkomst jag hade då var 300 000 kr och idag 42 000 kr per år.
Detta sker på 2000 talet och jag måste säga att Sverige är numera en BananRepublik där en arbetare har ingen rätt i samhället.