Skriven av

5 kommentarer

 1. glans
  glans at | | Reply

  grupp långtidssjukskrivna kan bli och ofta är utförsäkrade – dvs ingen sjukpening längre utan gå ut och sök arbete, som i för sig inte finns för just de som befinner sig i gruppen. Livet och verkligheten.
  Vad ska socialförsäkringssystemet göra med gruppen – inte långtidssjukskrivna utan med kroniska besvär och upprepade ( dock korta) sjukperioder ? Dessa ska inte heller “kosta” – dvs något måste göras för att kunna stoppa även deras sjukersättningar. Det finns verktyg som FK använder mer och mer idag. Kommer inte i håg exakt vilken § i SFB reglerar eller vad det kanske några föreskrifter men i alla fall både Försäkringskassan och Arbetsgivare kan kräva så kallade första dags intyget – det är läkare som ska utfärda intyget ( dock läkaren gör det eller inte gör – enl helt annan lag) . Om jag inte kan befinna mig hos läkare fösta sjukadagen ( av många olika anledningar) så har jag ingen chans att få intyget. Har jag en arbetsgivare – kan jag tvinga honom ( det finns även där föreskrifter eller kollektiv avtal som reglerar detta) att betala min sjuklön trots att jag inte kunde leverera intyget från första sjukdagen. Men – om jag inte har en arbetsgivare och det är FK som ansvarar för min sjukpening – då kan jag inte även försöka att tvinga FK till att betala ut ersättningen. Situationer liknar på pricken “utförsäkringar” – dock låter kanske inte så drastiskt.

 2. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Detta inlägg la jag på annan rubrik men passar nog bättre här ;

  Jag blev utförsäkrad i december 2013 efter 2 omgångar via ”Workforyou” . Efter över 20 års feldiagnos (ryggreumatiskt relaterad sedan 1985) som konstaterades 2009 med sjukskrivning från o med 2005 pgav ”utmattningdepression bl a . Jag har redan 50% förtidspension sedan 1999 . Hade jag inte haft det hade jag hamnat på gatan , risken finns att jag gör det så småningom ändå . Efter utförsäkringen vill man ha in mig på en runda till !??? Istället för att ge mig remiss till specialist o utreda en riktig diagnos tex . Jag vägrar gå med på deras krav eftersom deras ”insatser” hittills uppenbarligen inte hjälpt mig . I morgon ska jag ta upp detta med remiss med min allmänläkare på vc . Jag har såna stora problem med värk i leder o rygg att jag inte klarar gå nåt program 1 gg till . Får jag ingen remiss blir jag dömd till än mer utanförskap än jag redan drivits till . Och då får det bli så för jag orkar inte längre med dessa bakvända krav . Man måste väl få någon form av rehab/insatser INNAN man kan gå via arbetsförmedl. el liknande ! ? Coachingföretagens omdömen skrivs så positivt som möjligt oavsett hur dålig man är , de är totalt inkompetenta enligt min bedömning . Varför ? Jo ,de får ju betalt för det ! De struntar i dig som person eftersom de är vinstdrivna . De kan ju inte skicka en bedömning att man borde ha pension då får de inga fler jobb till slut . Sjuuuukt ! Oavsett diagnos består mina besvär men kassan tycker tvärtemot min läkare , har ni hört den förut ? Såhär behandlar man folk kategoriskt idag , vem vill leva i ett sånt samhälle ? Inte jag iaf . När jag hade diagnosen fick jag hjälp nu får jag ingen . Om jag inte får det kommer jag ändå vägra gå nåt program jag har blivit förnedrad långt över den stolthet jag har kvar . Jag dör hellre med den i behåll i så fall . Under tiden får jag försöka överleva tills det förhoppningsvis blir bättre i detta land än det är nu .

 3. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Vill tillägga att hela denna procedur jag gått igenom ovan har försämrat mitt psykiska mående ytterligare men det förstår ni nog .

 4. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Äntligen får jag remiss till specialist hos en duktig ortoped (enligt läkaren) ! Då får jag åtminstone förhoppningsvis en klar diagnos vad det lider . Får jag rätt diagnos denna gg så blir det lättare för mig o alla inblandade att ha nåt o jobba vidare på . Lite ljuspunkt i tillvaron för mig iaf . Min läkare förstod mig bra och ansåg också att det var bra . Återstår o se hur det blir i framtiden . Förhoppningsvis får jag en drägligare tillvaro mentalt o fysisk framöver när det blir klart . Synd att det ska ta sån tid med allt bara . Ekonomiskt blir det kärvt men jag har inte gett upp hoppet ännu .

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.