Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

26 kommentarer

 1. susanna svensson
  susanna svensson at | | Reply

  Dina vuxna arbetslösa sönder har rätt till socialbidrag + en tredjedel för hyran

 2. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Bara att beklaga , tråkigt att systemet är så sjukt . Hade jag inte haft en snäll mor (pensionerad som också fått det sämre pgav alliansen) + att jag fått bostadstillägg igen hade jag hamnat på gatan . Mitt hopp står nu att få komma till ryggkliniken i Strängnäs för en korrekt diagnos så man slipper allt tjafs med fk bl a .

 3. Marie
  Marie at | | Reply

  Lippe, att det är så otroligt stor skillnad beroende på vilken kommun vi bor i. Det är vetenskapligt bevisat att det gäller att bo i rätt kommun om en har oturen att bli arbetslös eller sjuk. Vid sjukdom så är det också stor skillnad på andra bidrag vi har rätt till enligt lag.

  Lippe, du har väl koll på vad gäller om du mot förmodan skulle sälja ditt hus. Många som har blivit helt utan ersättningar och inte har backup från föräldrar osv och som har tvingats sälja sitt hus eller bostadsrätt hamnar verkligen ur askan i elden. Det som blir kvar efter försäljningen ska först levas upp på existensnivå innan försörjningsstöd betalas ut. Beroende på hur mycket som blir kvar efter försäjlningen kan det gå många, många år innan man har kvalificerat sig för försörjningsstöd. Ett av de största problemen är att hitta ett nytt boende för vilken hyresvärd godkänner en hyresgäst utan fast inkomst, att det sitter en miljon på bankkontor tar de ingen hänsyn till. Den här soppan är ett riktigt moment 22!

 4. Sven
  Sven at | | Reply

  Visst är systemet konstigt. Jag är ju för medborgarlön, vilket skulle hjälpa dig ur den aspekten att du skulle få lika mycket oavsett arv,söner osv. Det skulle innebära att systemet var transparant och att du skulle slippa att bli godtyckligt bedömd som du blivit nu. Dina söner hade ju också fått medborgarlön när de blev vuxna så ni skulle få använda er gemensamma pott för att bo ihop (om det är det ni vill).

  Men bortsett från det skulle inte nivån på ersättningen vara högre än nu antar jag. Däremot skulle du kunna göra småjobb för att dryga ut den. Och ingen skule ifrågsätta när du bloggar :)

 5. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Om man fick rätt vård från början skulle skulle man slippa mycket av pengabekymren .

 6. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at | | Reply

  Som egenföretagare har man en speciellt utsatt position i vårt samhälle, detta är en grupp som systemet alltid ignorerat. Jag har under flera årtionden levt med detta system där man betalar höga skatter och avgifter men i slutändan i princip inte haft rätt till ersättningar när man varit arbetslös, sjuk etc.

  Att driva ett företag och inte ta ut lön kan anses vara våghalsat men om inte verksamheten kan generera en rimlig lön samt därmed avsätta kostnader till pension etc så är nog inte verksamheten i egentlig mening livskraftig. Tyvärr offrar sig tiotusentals människor i vårt land på det här viset med verksamheter som drar ner dem i oerhört fysiskt och psykiskt ansträngande situationer där de arbetar omänskligt mycket till ingen eller oerhört dålig ersättning ekonomiskt sett.

  Om man äger ett hus/lägenhet är det knappast rättvist / rimligt att kostnader för annat än driftskostnader får tas upp för att rendera ersättning. Amortering/räntor måste individen rimligen själv stå för, allt annat är orättvist mot den som bor i hyrd lägenhet.

  Vuxna barn har som redan sagts sin egen försörjning att söka, de har inte du ansvar för.

  Jag hoppas att du i en nära framtid kommer att bli bättre och att du återfår arbetsförmåga och att det då finns ett system som kan ge arbetsuppgifter inom det offentliga med ersättning relaterad till arbetsinsats så att det även lönar sig att arbeta för de med nedsatt förmåga.

  Det som jag till slut undrar är vad du i realiteten förväntar dig ska bli bättre om din önskan om en rödgrön regering går i uppfyllelse ?
  Förväntar du dig kraftigt höjd ersättning varje månad ?

 7. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at | | Reply

  Jag har inte heller påstått att sjukersättning skulle vara bidrag, däremot påpekar jag ovan att vad gäller vänsterpropagandan om att antalet som behöver bidrag är fel, de har blivit färre. Totalen är större i pengar men antalet är färre. Detta beror på att de som vi numera i allt större omfattning sätter fast i bidragsberoendet fastnar där under allt längre tid. Den globala ekonomiska krisen har ju knappast heller hjälpt till.

  Tar man arbetslösheten så var den under förra S-regeringen i samma storlek (även ungdomsarbetslösheten) när den var som värst trots att S regerade under oerhört mycket bättre global ekonomi. Utöver det var det under S ca 200 000 fler förtidspensionärer. Det borde stämma till eftertanke.

  Vi tar in mer skatter än under S och spenderar mer på skola/vård/omsorg.
  Statsskulden ökade under S och har nu minskat under alliansen, etc etc

  Jag är inte invandrarkritisk, vi behöver få en ökad invandring av yrkesutbildade specialister inom olika områden. Däremot är jag kritisk till att Sverige har tagit på sig en kostym som är flera ggr för stor vad gäller det årliga inflödet av lägre utbildade/outbildade och det syns nu tyvärr i siffrorna vad gäller vem som hamnar i utanförskap, arbetslöshet och bidragsberoende.

  Avsikten har varit att vilja väl till så många men resultatet är katastrofalt.

  Lyssna på t.ex nationalekonomen Assar Lindbäck :om problemen med vår arbetslöshet/invandring
  http://www.youtube.com/watch?v=TOZVXQ2ojBA
  http://www.youtube.com/watch?v=lBFDAbb0jx0

  Nej, det senaste året betalade du inte till någon försäkring om du inte tog ut lön och den ersättning du nu får är samma som den du fått med en S-regering. Visst är det fel att egenföretagare behandlas så här men som egenföretagare är man en paria, det är det svenska systemet som byggts upp av S och som alliansen under sin tid tyvärr inte åtgärdat. (S)ystemet är gjort för anställda löntagare.

  Du har som sagt rätt till mer än 6800:- (8880 före skatt) i månaden genom att ansöka om bostadstillägg.

  Staten ska inte betala amorteringar på fastigheter och det gör den inte heller och kommer inte att göra med en S-regering (de har för övrigt skapat regelverket). Samhället är trots allt generöst mot de som bor i villa och ersätter enligt :

  • 70 procent av räntekostnader för lån som är tagna med huset eller lägenheten som säkerhet (de övriga 30% är ju avdragsgilla).
  • 70 procent av tomträttsavgift.
  • arrendeavgift.
  • kommunal fastighetsavgift.
  • uppvärmning och övriga driftskostnader enligt ett schablonbelopp.

  Dvs det som kvarstår är då amorteringar. Du kan be att få ett amorteringsfritt lån av din långivare.

  Du som har rätt till bostadstillägg kan också få särskilt bostadstillägg. Det gäller om du har mindre än 5 012 kronor i månaden kvar att leva på när du har betalt dina bostadskostnader

  Din ovilja att ställa krav på dina vuxna barn att ta ansvar för sig själva och söka de ersättningar/bidrag de är berättigade till är ditt eget val.

 8. Jonny Disenfeldt
  Jonny Disenfeldt at | | Reply

  Antingen har väl då din ansökan blivit avslagen pga att du endast har 1/3 av de totala boendekostnaderna eller så ha FK gjort fel.

  Vad gäller dina vuxna barn så verkar din kommun / FK (?) ha konstiga regler. Nu får de ju trots allt då 3000:- var, vilket ju är en början. De bör väl vara berättigade till bostadstillägg om de har för liten ersättning i övrigt.

  Din familjenhet har alltså då i nuläget ca 12800:- i månaden. Är det rimligt för 3 vuxna ? Mitt svar är att ni borde vara berättigade till mer i form av stöd för boendekostnaderna. Myndigheter är stelbenta och följer vissa regler och förordningar, vill man maximera vad man är berättigad till måste man tyvärr följa de uppsatta reglerna.

  Vad skyller jag på invandring menar du. Du för en märklig diskussion vad gäller detta. Jag bara belyser fakta.

  Du påstod att antalet som som behövde bidrag hade ökat. Jag sade att det var fel men att den totala kostnaden hade ökat,
  Anledningen till detta och att arbetslösheten ligger kvar på de nivåer som vi hade under förra S-regeringen (som regerade under god global ekonomi – vilket borde få människor att fundera) är att vi har en för stor invandring av outbildade/lågt utbildade.

  Vi har stor arbetslöshet samtidigt som vi har stort behov av välutbildad personal inom många sektorer. Det Sverige behöver göra är att förändra invandringen och locka hit/underlätta/öka invandringen av välutbildade och radikalt minska invandringen av lågutbildade , eller öppna upp möjligheterna för låglönebranscher i vårt samhälle genom en förändrad arbets/skattepolitik.

  Våra i grunden goda föresatser att hjälpa de svaga i världen skapar enorma sociala problem i Sverige eftersom vi tagit på oss för mycket.

  Alliansen har genomfört i stora stycken det som S planerade att genomföra, att påstå att de “haft ihjäl” sjukförsäkringen är inte seriöst att påstå, det är rimligt att det sker en regelbunden prövning och enligt mig och med egna erfarenheter i bagaget så borde man ha en ännu mer utvecklad kontakt mellan de som är sjuka och systemet. Man ska inte lämna individer vind för våg i långa perioder. Man ska ha en mycket snabbare insats med rehabilitering.

  Själv har jag blivit hotad direkt/indirekt genom åren av diverse vänsterextremister (inklusive S-politiker) pga att jag delar med mig av mina åsikter och spridande av fakta. Jag är ingen organisation, ej heller ett politiskt parti och har tyvärr ingen tid att hantera kommentarer på min blogg.

  Men det glädjer mig att du läst min blogg. Det är alltid nyttigt att ta in åsikter och information från olika håll, det är en av anledningarna till att jag hittade och läser er egen blogg eftersom den belyser samhällsproblem.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.