Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

26 kommentarer

 1. Sven
  Sven at | | Reply

  Det är ju faktiskt så att S traditionellt, och fortfarande, tycker om att dela ut bidrag på olika sätt. Så de är ett bidragsparti i den meningen. Deras avsikt är förstås att folk skall få utrymme att hitta ur sin svåra situation genom en dräglig tillvaro. Svagheten i det resonemanget rent teoretiskt är att det försämrar drivkraften hos de som (tex) är arbetslösa. Detta är något som också visat sig empiriskt.

  Att säga att Alliansen är bidragsparti för att anordnare av Fas3 får pengar för den tjänst de utför (sysselsätta långtidsarbetslösa) är inte seriöst. Det är inget bidrag, utan betalning för utförd tjänst. AF är inte momspliktigt så det är därför de betalar ut saker som kallas “bidrag” istället för att köpa saker. Det gäller arbetsträning, fas3, utredningar osv. Det gör inte att det är ett bidrag på samma sätt som bidrag för att överleva utan egentlig motprestation.

  Ordvalen från AF är olyckliga. Det gäller även nystartsjobb som inte är ett särskilt jobb utan en rabatt. Det finns säkert fler exempel.

  Aktivetetsgarantin skapades som sagt av S med tanken att det är bättre att sysselsätta långtidsarbetslösa på olika sätt eller låta dem utföra okvalificerade jobb. Jag har inga problem med detta förutom att det borde vara frivilligt.

  Dessvärre så tänkte alliansen fel (imo) och tog S lösning på problemet med den ökade långtidsarbetslösheten, men anpassade den till sin egen ideologi. Istället för att sätta folk hos studieförbund och idrottsförening där man VET att det inte leder till jobb så tänkte man att man skulle använda företagarna. För att få dem att vara med måste man betala eftersom det enbart är en kostnad att ta emot en person i fas3 (i 99% av fallen).

  Både S och alliansen har alltså en förmyndarattityd här. Skillnaden mellan dem är att S tror på att stärka människor i meningslösa grejer i studieförbund och föreningar, och alliansen på att göra det på företag. Effekten är ungefär den samma.

  S har inför det här valet gått ut och sagt att de skall skapa 20k inom vård och omsorg osv. Detta tror jag kommer att bli en katastrof, utöver de extra miljarder som det kommer att kosta. Jag har inget emot att anställa fler in offentlig sektor ifall det görs en bedömning att det behövs och att vi vill lägga de pengarna. Men då skall det göras på meriter. Inte som terapiåtgärd. Det… kommer att bli riktigt dåligt.

  Och då bortser jag ifrån det faktum att idén med “plusjobb” (som det här i praktiken här) redan visats sig inte leda till jobb och vara dyra för staten (man slösade bort rätt mycket pengar på det före 2006).

  Utöver dessa tillrättavisningar så är jag också mycket nyfiken på om det kommer några bra idéer på hur man skall hantera det växande antal som inte lyckas få jobb. Det är inte ett problem som skapats av den sittande regeringen, men inte heller tydligt av S. Det är ett välfärdsproblem skulle jag nog vilja påstå. Men vad skall man göra? S förslag om att sätta folk i terapiarbeten (med kommunala/statliga fas3 anordnare istället för privata) är enligt mig uselt. Men å andra sidan har alliansen varit frapperande fantasilösa här. Det är ett svårt problem och det är bra att frågorna väcks!

 2. Josef Boberg
  Josef Boberg at | | Reply

  Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  Mitt ”recept” är att höja pensionerna, sjukpenningen, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  1. Sven
   Sven at | | Reply

   Du refererar till din blogg och ett förslag hur man kan lösa saker:

   “Det absolut snabbaste och effektivaste sättet för stater att öka mängden pengar i cirkulation = sänka arbetslösheten i samhället – är att höja ersättningarna till pensionärer, sjukförsäkrade, arbetslösa och socialbidragstagare. De allra flesta av dessa lever sedan mer än 20 år tillbaka i Sverige under en rimlig ekonomisk överlevnadsnivå – och kommer därför att tämligen omgående spendera inkomstförbättringarna.

   Tre procents höjning av ersättningarna till pensionärer, sjukförsäkrade, arbetslösa och socialbidragstagare kan uppskattas ge ca en procents lägre arbetslöshet inom ett år. Räntefria pengar för att finansiera detta produceras av Riksbanken på uppdrag från Riksdagen = räntefria pengar som aldrig behöver återbetalas.”

   Förutom att det är intuitivt, så har experter inte bara teoretiskt kommit fram till, utan även empiriskt kunnat konstatera att ju högre bidragen är till de som inte produktiva, desto högre arbetslöshet. Det enklaste sättet att se till att folk tar jobb som de inte vill ha nu för att det inte ger dem någon ökad konsumtion eller tillfredställelse, är att sänka ersättningarna så att marginalen till de jobb de kan få ökar. Motkraften där är att vi vill att folk inte skall lida. Men rent ekonomiskt för samhället är det – tvärtom vad du uttrycker – kontraproduktivt att ge höga bidrag till de som inte är produktiva.

   Omdömet att de flesta sjuka, arbetslösa och pensionärer lever under en rimlg ekonomisk överlevnadsnivå är naturligvits rent sakligt fel. Men om man antar att du med överlevnadsnivå istället menar vad du personligen (och andra intressegrupper) anser är för lågt för att trivas i samhället så är det förstås en rimlig åsikt, om än utan sakligt värde.

   1. Josef Boberg
    Josef Boberg at | | Reply

    “Omdömet att de flesta sjuka, arbetslösa och pensionärer lever under en rimlg ekonomisk överlevnadsnivå är naturligvits rent sakligt fel.”

    Alla självboende som har mindre än 13 tusen kronor att leva på efter skatt – menar jag har det orimligt dåligt ekonomiskt.

    1. Jonny Disenfeldt
     Jonny Disenfeldt at | | Reply

     “Alla självboende som har mindre än 13 tusen kronor att leva på efter skatt – menar jag har det orimligt dåligt ekonomiskt.”

     Det generella påståendet kan jag inte alls hålla med om. Har själv tidigare haft boende på landet i eget hus med en boendekostnad på ca 4000:- (totalt) och då hade 13000:- efter skatt varit mer än tillräcklligt. Mycket mer.

     1. Josef Boberg
      Josef Boberg at | | Reply

      Jo… – Jonny – ifall man bara bor och äter – utan några normala andra sociala aktiviteter av typ t ex dans, teater, gurmémat, resor, tillgång på bra bil osv – så håller jag med Dig om det.

      Därtill – dom flesta självboende har en har en bostadskostnad som vida överstiger 4000 kr/månad.

      1. Jonny Disenfeldt
       Jonny Disenfeldt at |

       Nja, Josef, jag åt/äter inte för 9000:- i månaden, men jag förstår att du som tydligen kräver ett minimum av “dans, teater, gourmémat, resor, tillgång på bra bil osv” har rätt högt ställda krav … givetvis ska standarden tillåta mycket av hummer och champagne, rysk kaviar, senaste modell av Mercedes C-modell, månatliga resor till rivieran etc etc.

       Bosätt dig på landet så kan du hitta billigt boende men jag antar att vi alla ska bosätta oss i dyra etagelägenheter i Stockholms innerstad, det bör man väl kunna kräva förstås.

       Ja, ge mig detta så lägger jag av att arbeta, det blir ett bättre liv !

      2. Josef Boberg
       Josef Boberg at |

       Jonny – jag bor redan på landet utanför Laholm och betalar 4000 kr/månad i varmhyra. Jag kör en Renault Clio årsmodell 2006 – och jag åker nästan aldrig utomlands eller unnar mig annan lyx.

       Min pension – om drygt 13 000 kr efter skatt per månad räcker – men det blir ingenting över för oförutsedda utgifter.

       Min exhustru bor i Ängelholm och betalar 7000 kr/månad i hyra – och har drygt 9000 kr i månaden efter skatt. För att klara den ekvationen har hon jobbat extra sedan hon blev folkpensionär 2008.

       Skall det behöva vara så i ett av världens rikaste länder ?

    2. Torbjörn
     Torbjörn at | | Reply

     Du har naturligtvis rätt att tycka att det är för dåligt med 13k. Problemet är att du säger att folk inte har en rimlig “överlevnadsnivå”, vilket är sakligt inkorrekt. Det är inga problem alls att “överleva” med dessa summor. Däremot kan man anser att personer skall ha mer pengar till olika typer av utgifter, men svälta eller frysa ihjäl behöver ingen göra.

 3. Charlie
  Charlie at | | Reply

  Den dagen som jag ser att solrosuppropet skriver klart och tydligt att vi sjuka gör gemensam kamp oberoende om vi är sjuka s-väljare, v-väljare, m-väljare eller sd-väljare eller vad vi sjuka än tillhör (vänsterradikalerna).
  Jag är den kategorin som varit med förr och sett fanstyget och utsatta innan alliansen vann.
  Den dagen Ni kommer på att göra Gemensam Kamp att få politiker sätta sig ner och göra uppgörelse av de olika demokratiskt valda partier och en gång för alla komma överens om en sjukförsäkringsreform för oss alla, utan att sätta “partistämpel” i pannan på sjuka folk, den dagern kommer jag (och fler med mig) stödja er i de sjukas kamp! Vi är olika om så vi är sjuka och har med oss olika erfarenhet, något Solrosupproret borde ta tillvara för att komma längre
  Som det är nu har det blivit att sjuka strider mot sjuka pga vilket parti folk väljer på, hade detta fenomen inte varit så hade vi kommit bra mycket längre i kampen!
  Se till att alla sätter sig och gör gemensam sak för sjuka så kommer ni långt!

 4. Torbjörn
  Torbjörn at | | Reply
 5. Arbete är grunden till en trygg och säker pension är arbete | #SFramtidHalland

  […] mer: Tomas Eneroth och Mikael Damberg och Linnea Swedenmark och Eva Franchell och Lisbeth Forsberg och Martin Moberg och Kjell Rautio och Tomas Eneroth och LO i Sverige och Norran och SvD Nyheter […]

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.