I sjukförsäkringen finns luckor, falluckor man kanske skulle kunna kalla dem? När det kommer till antal så går det säkert att få ihop 24 stycken, som en adventskalender eller kanske som en önskelista, en lista på det vi önskar bort. Vi ska varje dag presentera en brist, svaghet eller annat som behöver åtgärdas inom sjukförsäkringen. Korta inlägg och inte alltid med förslag på lösningar utan bara en problembeskrivning. Du gärna får komma med kommentarer om hur du ser på det. Vi tar idag lucka 4.
Även om du jobbat många år så kan du sedan stå med en ersättning som är så låg att du resten av livet kommer att leva under eller på gränsen för fattigdom. Det är fel och vi vill jobba för en högre ersättning både vad gäller den inkomstrelaterade ersättningen och den på garantinivå. Vi vill se ett uträkningssätt som ger en faktisk inkomstbortfallsförsäkring. Vi vill att man ser till oss “sjukpensionärer” som är en ännu mera eftersatt grupp än ålderspensionärerna.
När man ska beräkna storleken på sjukersättningen har man något som kallas för ramtid. Utifrån din ålder så ser man en viss tid bakåt i tiden vilken inkomst du haft och så gör man en beräkning utifrån det. Den längsta ramtiden man använder är för åldersgruppen 46 och yngre som ar en ramtid på åtta år. Den kortaste ramtiden är 5år och då för ålder 53 år och äldre.
Den här beräkningen är en anledning till att så många människor med sjukersättning lever i ekonomisk utsatthet. Många kämpar flera år innan man söker och får sjukersättning godkänd. Inte sällan går man från ett heltidsjobb till ett deltid vilket ger lägre lön. Man kanske byter yrke för att klara sitt arbete bättre och där ofta till ett mera okvalificerat arbete. Ett förslag för att åtgärda det här fattiggörande sättet att beräkna skulle kunna vara att man går tillbaka i tiden till man hade full arbetsförmåga och beräknar sjukersättningen utifrån den inkomst man då hade.
Dagens Nyheter skrev om den låga inkomsten och den höga skatten för sjuka. Vår Carina Wellton var med och uttalade sig i den artikeln. ♥
Man hade räknat ut att “Medianinkomsten för dem som arbetade i Sverige 2015 var ungefär 24.660 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Då blir 64,7 procent av medianinkomsten cirka 15.950 kronor.
Försäkringskassan har tagit fram siffror till DN som visar att det genomsnittliga månadsbeloppet för de drygt 200.000 personerna med hel sjukersättning var 10.642 kronor i månaden i februari 2017. Snittet har legat på ungefär samma nivå i många år och till exempel bara höjts med 200 kronor sedan 2009.”
Man ligger alltså redan innan skatt ca 5.000 kronor i månaden under förväntat belopp i ersättning och betalar dessutom mera i skatt
.Vill du läsa mera om hur man räknar ut storleken på sjukersättningen kan du göra det här.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.