Skriven av

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

5 kommentarer

 1. Lennart
  Lennart at | | Reply

  Hej!

  “Hillevi Engström erkänner att siffrorna för hur många i FAS 3 som går vidare till jobb är oerhört låga. Men vill ändå inte släppa in bättre, troligen något dyrare men bättre och mer effektiva, åtgärder för att bekämpa arbetslösheten.”

  Vilka åtgärder syftar du på då? Jag har inte hört några andra rimliga förslag om jag skall vara ärlig. När socialdemokraterna hade makten så ordnade de med “aktivitetsgarantin” som var (om möjligt) ännu meningslösare än fas-3 som (i teorin) ger kött på benen på ett företag om man varit borta från arbete ett bra tag. I praktiken så funkar inte fas-3 särskilt bra – det finns många exempel på det (jobbfabriken tex).

  Det andra som den nuvarande oppositionen gjorde var att låta staten anställa folk som egentligen inte “behövdes”. Det kallades plusjobb. Det är förstås roligare att få betalt för att utföra ett jobb som egentligen inte någon vill betala för, men det blir attans dyrt för samhället. Man kan inte stödanställa folk för att skapa jobbtillfällen. Fas-3 är ungefär som plusjobb fast utan lön och utan att man skall jobba (ja, jag vet att detta missbrukas lite här och var – det måste man sätta åt!).

  Jag tycker att fas-3 är ett symptom på ett dåligt system. Det är inte fas-3 i sig som är apkasst, men att folk faktiskt är arbetslösa 3+ år. Det finns många anledningar att det blir så och allt är inte AF:s fel och att skylla detta på den här regeringen är också lite trångsynt. Det var inte bättre när nuvarande oppositionen hade makten. Fast… man kunde ju hoppats att det skulle bli bättre.

  Så min kommentar är att det inte finns särskilt bra förslag för att lösa långtidsarbetslösheten. Det enda jag kommer på är att börja från början – alltså bli bättre på att match och få ut folk i jobb direkt efter uppsägningar/utbildningar osv. Det är där långtidsarbetslöshet slår rot. Inte sällan på grund av att människor inte inser att det är DÅ det gäller. Men också för att man får ineffektivt stöd.

  När man varit arbetslös 3+ år är det sent att börja hjälpa. Inte desto mindre så vill vi förstås alla hjälpa.

 2. Lennart
  Lennart at | | Reply

  ” Dyrare åtgärder är exempelvis utbildning, lärlingsjobb eller typ beredskapsjobben som fanns på åttiotalet eller plusjobb.”
  Ja, det är alla dyrare. Och inget tyder på att det är bättre. Nu mernar jag från synvinkeln att de leder till jobb. Plusjobb till exempel, upplevs förstås som bättre för den arbetslöse eftersom man får lön för ett terapiarbete, istället för att inte få betalt för en sysselsättning.
  ”Att studera när man är i FAS 3 är i stort sett omöjligt (förutom kortare arbetsmarknadsutbildning eller kurs som ej ger poäng eller betyg). Den som lämnar FAS 3 för studier måste återgå i JUG inom ett år, annars får man ej återinträda i åtgärden. Vill du gå en utbildning om två-tre år med CSN stöd/lån så innebär detta att du MÅSTE se till att du får ett jobb efter avslutade studier och arbeta in ett nytt arbetsvillkor för att åter kunna ta del av arbetsförmedlingens tjänster. Skulle du inte klara detta står du utanför systemet.”
  Jag har hört det där om att man står utanför systemet efter CSN-studier. Om det är sant är det rätt kasst. Men gäller inte samma om man har A-kassa (alltså innan JOB)?
  ”Beredskapsjobb och Plusjobb innebär mycket bättre villkor för den arbetssökande, man kan dessutom använda dessa i sitt CV vilket inte är möjligt med FAS 3 då den sittande regeringen har talat så kränkande och nedlåtande om de som deltar. Bland annat att de är “sköra”, “behöver lära sig att passa tider”, “behöver få rutiner”, “lära sig att duscha igen”… ja många äro de uttalanden som våra förtroendevalda politiker uttalat.”
  Beredskapjobben och plusjobben var inte bättre för arbetssökanden i syftet att få jobb. I alla fall har jag inte hittat någora studier som tyder på det. Däremot kan de, som sagt, kännas bättre under tiden. Men de är också dyrare.
  Angående CV så föreslår jag att du inte etiketterar din merit som Fas-3 (eller praktik, eller plusjobb för den delen) utan enbart talar om var du varit och vad du sysslat med.
  När de gäller de där citaten (vet inte vem som sagt dem) så låter de illa. Fast bland de som jag var på fas-3 plats med så fanns det onekligen rätt många som behövde lära sig grundläggande rutiner och att duscha. Fast…. inte så bra att säga det offentligt kanske eftersom det drar alla över en kam som du säger :)
  ”Både beredskapsjobb och Plusjobb innebar också att den som deltog fick lön, kollektivavtal, pensionspoäng, lagstadgad semester och justa försäkringar. Inom vård, omsorg och kommun finns massvis av arbete som behövs göras men som ingen idag vill betala lön för. Där kryllar av FAS 3 deltagare. Man har till och med sagt upp till exempel elevassistenter och sen tagit in FAS 3:or som rastvakter och klassmorfar/mormor. På sjukhusen går personalen på knäna, likaså i hemtjänsten. Nedskärningarna har lett till att man idag knappt hinner prata med brukarna. Många skriverier har det varit om för dåligt med blöjbyten och att brukare inte får komma ut på veckor! Detta beror förstås till stor del på de stora skattesänkningar som gjorts, för de som idag har turen att ha ett lönearbete att gå till.”
  Plusjobb (har inte järnkoll på beredskapjobben… men plusjobb var iaf inte a-kassegrundande. Hur som helst så är jag helt på de klara med att de var mycket generösa mot de som deltog, med tanke på att de fick full lön trots att de utförde arbetsuppgifter som staten/kommuner osv inte egentligen hade budget för. Om FAS-3 deltagare utför arbete som betald personal bör utföra så skall du anmäla platsen. FAS-3 är inga jobb, till skillnad från bereskap, ak och plusjobb som du refererar till. Jag är medveten om att det finns många fas-3 platser som utnyttjar deltagare och att det i vissa fall till och med är kommner som sätter fas-3:are i monotont arbete. Det är förstås fel. Inget som ingår i fas-3 planen egentligen utan svagheter i genomförandet (säger inte att det inte även finns svagheter i fas3-planen ;)
  ”För övrigt håller jag med dig om att arbetsmarknadspolitiken behöver göras om i grunden. Idag är arbetsgivare bortskämda med gratis eller betald arbetskraft i alla möjliga former. Man skriver till och med ibland, nu för tiden, i sina ansökningsannonser att det är en merit om den sökande har möjlighet till någon form av stöd från AF eller FK. Hur har det blivit? På ofantligt många arbetsplatser i Sverige vittnar otaliga arbetslösa om hur arbetsgivare satt i system att utnyttja arbetslösa praktikanter som gratis arbetskraft. De anställer sällan eller aldrig utan när en praktikant slutar så tar de helt sonika in en ny. Det borde inte vara tillåtet! Sjävklart ska man också se till att hjälpa den arbetslöse från DAG ETT till att få ett nytt arbete. Där krävs förändringar också.”
  Så sant.
  ”Personligen tycker jag att FAS 3 ska bort, men om man väljer att ha det kvar så ska det åtminstone vara frivilligt på riktigt. Visst tror jag att det finns personer som har glädje av att få en plats att gå till. Men oerhört många människor i FAS 3 mår istället dåligt av att antingen behöva gå till något “vuxendagis” och “sitta av tiden” som om det vore något brott de begått och behöver straffas, vuxna människor som har arbetat i hela sitt liv men som av någon anledning har hamnat utanför arbetsmarknaden. Människor som är Fullt friska och arbetsföra och som sitter på massvis av kunskaper och arbetslivserfarenhet och som skulle kunna ta ett arbete i morgon dag om de bara fick chansen. Eller så utnyttjas de som gratis/betald arbetskraft hos något företag där de gör riktiga jobb. Du kallar Prio 1 för att “leka butik”. Det är en butik. Där arbetar folk med riktiga arbetsuppgifter, man sorterar, skyltar upp, stryker kläder, rengör, står i kassan, prissätter. Alla dessa secondhandföretag som Myrorna, Återvinningen, Erikshjälpen med flera har FAS 3:or som sköter dessa arbeten. Man bär tunga möbler och man arbetar även på obekväm arbetstid utan lön och ob-tillägg. Har man tur får man kompensation för obekväm arbetstid i tid. Har du hört talas om det fackliga löftet? FAS 3:or som är fackligt anslutna och som gör riktiga jobb tvingas bryta mot detta löfte för sin överlevnad. Det är kränkande för en människa som arbetat och gjort rätt för sig i hela sitt liv, betalat skatt och skött sig, att behöva arbeta utan lön och rättigheter som de som lönearbetar. Ska man arbeta ska man ha lön!”
  Prio1 leker butik. De säljer väldigt, väldigt lite. Det betyder att de som är där inte lär sig hur man sköter en riktig butik. Vilka övervägningar man behöver göra osv. Istället så är det bara terapisysselsättning. Inte desto mindre finns det de som tycker det är kul att sortera kläder eller hämta möbler i terapisyfte. Inte jag i alla fall :)
  De här jobben du syftar på är inte jobb på det sättet att det är något som normalt behöver utföras. Det är terapijobb. Om du tar bort alla fas3 från prio1 (till exempel – men detta gäller jobbfabriken, erikshjälpen osv) så kommer de inte att behöva eller kunna anställa någon för nästan alla intänker kommer från att ha fas3.
  Om det vore frivilligt att vara i fas3 så skulle de flesta arbetslösa inte vara där. Det är förstås helt orimiligt att de som uppbär full a-kassa (c:a 10 500 i månaden) i all evinnerlighet (jag var en av dem) skall få göra vad de vill när andra slavar för att få ut 12.5k i månaden. Det är bra att man för stöd när man har det tufft, men att ge höga bidrag utan motkrav skapar passivitet.
  ”För övrigt så har Uppdrag Granskning för ungefär ett år sedan kommit fram med uppgifter om att ungefär 47% av alla FAS 3:are gör “riktiga jobb”, fast utan lön. http://blogg.svt.se/fas3/2011/05/tack-alla-har-ar-resultatet-av-fas-3-granskningen/ De gör just nu en uppföljning av det som det påbörjade för ungefär ett år sedan.”
  Jo… fast de gör samma misstag som du (som jag ser det) att de räknar terapijobb som ”låtsas” vara riktiga jobb… som riktiga jobb. I alla fall om jag uppfattade deras artiklar korrekt. Jag tror att de läser in prio1 och dylika platser som ”riktiga jobb”. En terapisysselsättning med samma arbetsuppgifter som ett riktigt jobb är inte ett riktigt jobb. Det vill säga, det genererar inget värde. Det enda värde dessa platser har är att de sysselsätter folk. De som sysselsätter dessa folk får pengar från AF. De tjänar (normalt sett: det finns säkert undantag som man skall ge sig på) inga penar på det som fas-3 deltagaren utför.
  ”Detta var mina högst personliga åsikter. För övrigt så står jag bakom Solrosuppropets punkter.
  / Iréne”

  Tack för din tid och ditt svar! Jag har inte helt klart för mig solrosuppropets fulla budskap än – jag ramlade bara på siten via artiklar om fas-3. Jag hoppas att jag uppfattas som konstruktivt kritisk :)

 3. Att se arbetslösa som en resurs istället för belastning. « BJÖRN ALVEBRAND

  […] Solrosupproret om Interpellationsdebatt i Rksdagen om Fas3 […]

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.