Löfven tydlig om försäkringarna för sjuka och arbetslösa

I söndagens Agenda intervjuades Stefan Löfven om bland annat sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Löfven trycker flera gånger på att det viktigaste för att minska klyftorna, som nu ökat, är att flera måste ut i arbete. Under de femton minuter som intervjun pågår nämner han det viktiga med att få folk i arbete tolv gånger, en annan mer mänsklig arbetslinje? En där förutsättningar ges genom utbildning av arbetslösa och  rehabilitering av sjuka. Inte genom att kasta ut folk från försäkringssystemen. Det är viktigt att sjuka kan upprätthålla sin konsumtion därför att ett jämlikt samhälle är det bästa för alla. Ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen har inte höjts på tio år. Att kasta ut cancersjuka ur sjukförsäkringen är ett inhumant sätt och regeringen håller på att förstör försäkringssystemen.

Alliansen kallar helt fel ersättningarna från trygghetsförsäkringarna för “bidrag” men vad har blivit konsekvensen av deras politik? Försörjningsstödet från kommunerna till sjuka och arbetslösa har ökat. Totalt har kommunernas kostnader för försörjningsstödet ökat 25% och nu höjer 160 kommuner i landet kommunskatten.
LO vill att trygghetsförsäkringarna görs till en valfråga och det ser vi också fram emot.
Till att börja med kommer vi aldrig att gå med på att man kallar saker för vad de inte är, ersättningar och bidrag är inte samma sak, hur ofta än företrädare för Alliansen hävdar det. Det kan kännas fånigt att behöva påpeka detta hela tiden men så länge de fortsätter gör vi det också.
Och det är viktigt, lyssna på hur Camilla Kvartoft påannonserar inslaget med Löven:
“Vi har Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven här. Hur ska han driva höjd a-kassa och sjukförsäkring utan att hamna i bidragsfällan?”
När människor förstår att det som de kanske idag ser på som bidragstagare kanske imorgon är deras egen tillhörighet så hoppas jag att det blir viktigare med en försäkring som täcker och en rehabilitering som fungerar.
Vi välkomnar att Löfven nu blir tydligare i de här frågorna och helt plötsligt blev valrörelsen så mycket roligare.

Reaktionerna på Löfvens medverkan i Agenda kom omedelbart på sociala medier. Twitter når bara ett par hundra tusen svenskar så man kanske kan undra hur viktigt det som skrivs där är. En anledning till att ha koll på debatten där är att ett betydande antal av våra främsta politiker finns där, liksom de flesta journalister som bevakar dem. Allt oftare ser man också att det som händer på twitter kommenteras i gammelmedia och på så sätt når ut till betydligt fler. Här ska ni få några smakprov på vad som sades om Löfven igår:

Thomas Finnborg, riksdagsledamot (m) “Löfven lovar fler jobb, genom att höja bidragen?? Hur många blev förtidspensionerade under tidigare S-regeringar.”

Oliver Rosengren sitter för (m) i kommunfullmäktige i Växjö. “Nya M vann som Sveriges nya arbetarparti 06 och som det enda arbetarpartiet 10. Löfven går till val som bidragspartiet 2014.”

Moderaterna i Västra Götaland: “Löfvens bidragslinje kommer byggas till priset av ordning och reda i ekonomin och färre jobb. Det är inte vägen framåt.”

 

Och sådär håller det på. Det är inga politiska duvungar utan människor som ska representera sitt parti utåt som tycker såhär. Det är tydligt att den moderata taktiken återigen kommer peka ut oppositionen som “bidragsparti” när den försöker reparera nedbantade arbetslösförsäkringen och sjukförsäkringen.

Katarina Brännström, riksdagsledamot (m), valde att ifrågasätta Löfvens påstående att svårt cancersjuka utförsäkras. brännström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brännström viftar bort Anna och hennes oerhört svåra situation lika lätt som vore hon en fluga som landat på armen. Orsaken? Tja, Annas fall beskrivs i tidningen Kommunalarbetaren, som tydligen inte godkänns som pålitlig källa av denne riksdagsledamot. Vi i Solrosuppropet.se undrar om Brännström även dömer ut Dagens Nyheter, SVT, föreningen Ung Cancer, Aftonbladet, Erik Videgård, Cancerhjälpen, människor som bloggar om sin situation…? Exakt hur långt ned i sanden har man huvudet om man missat detta?

Bevisen för att rigida sjukförsäkringsregler drabbar de mest utsatta är många. Det som blir lite snedvridet är om debatten om utförsäkringarna ska stanna vid de cancersjuka. Vi har stor förståelse för att cancer är mångas största skräck och att det är därför som just de fallen får så stort fokus. Men glöm inte att t.ex. smärtsjukdomar och psykiska sjukdomar kan vara lika funktionsnedsättande som cancer. De nu snart 75 000 utförsäkrade har många olika problem, vi bör inte stirra oss blinda på enskilda diagnoser. Det är fokus på rehabilitering och återgång i arbete utefter var och ens förmåga som är viktigt. De som har långvariga eller kroniska sjukdomar ska också kunna leva på sina ersättningar utan att behöva försörjningsstöd av kommunerna. För det är precis där vi är idag – nuvarande regler och nivåer på ersättningarna tvingar människor till bidrag. Så vi hoppas de som ska rösta i år tar alliansens tjat om “bidragslinjen” för vad det är. Solrosuppropet välkomnar Löfvens tydlighet om försäkringarna. Vi har nu hört om planer på att höja taken i dem. Bra! Nu väntar vi på en golvhöjning också för alla dem som lever på de lägsta ersättningarna.

Lisbeth Forsberg och Carina Wellton

 

 

Tack till Therese B Rajaniemi / Välfärdsmanifestationen för länktips.

Skriven av

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

En kommentar

  1. Sven
    Sven at | | Reply

    “Alliansen kallar helt fel ersättningarna från trygghetsförsäkringarna för ”bidrag””

    Nej. De har i sak rätt. Försäkringar är självfinansierade. Om de inte är det så är det bidrag från andra källor. Det är kanske inte fundamentet i diskussionen där kritik riktas mot att männsikor blir arbetslösa och inte kommer in i samhället igen. Men ändå :)

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.