Johan Forsell, (M) skriver ett debattinlägg i Aftonbladet där han uttrycker sin vilja att behålla utförsäkringarna i sjukförsäkringen. Det är bevisat att det fungerar, skriver han. Beviset för det skulle vara? Han skriver ju samtidigt att sjukskrivningarna ökat och speciellt för kvinnor med psykiska diagnoser.
Så hur tänkte han där?
Annika Strandhäll, (s) socialförsäkringsminister och så Solrosuppropet reagerar på inlägget.
Johan Forsells inlägg är fullt med både felaktigheter och motsägelser. Han är bekymmrad, med all rätta, över den ökade sjukskrivningen med psykiska diagnoser och vill därfär behålla utförsäkringarna. Hur kan han se att hot om fattigdom och otrygghet ska få psykiskt sjuka att läka och få tillbaka arbetsförmåga? Det är viktigt med det förebyggande arbetet, påpekar han. Där håller vi med men synd då att Moderaterna varit med och lagt ner Arbetslivsinstitutet och dragit ner anslagen till arbetsmiljöarbetet samt till Företagshälsovården. Tror inte att otrygga anställningsformer heller gynnar den psykiska hälasan.
Annika Strandhäll ger en replik i dagens Aftonbladet Debatt där även hon påpekar det absurda i resonemanget.
“Många mår mycket dåligt över den osäkerhet och ekonomiska stress som den bortre tidsgränsen innebär. Det kan snarare förvärra sjukdomen och förlänga sjukskrivningen. Det har varken den enskilda eller Sverige råd med.” Läs gärna hela repliken!
Även Solrosuppropet skrev en replik på Forsells debattinlägg men eftersom de nu tog in Strandhälls så publicerar vi det här.
Johan Forsell (M) skriver i sin debattartikel att han vill att utförsäkringarna behålls och att de “på många sätt varit framgångsrika”.
Samtidigt skriver han att de längre sjukskrivningarna ökar i alla yrken och branscher men framförallt bland kvinnor och psykiska diagnoser. Att då behålla utförsäkringarna som ett hot om utanförskap på riktigt är kontraproduktivt. Alla med kunskap och erfarenhet om psykiska diagnoser vet att stress och hot inte påskyndar tillfrisknandet. Att sjukskrivningarna ökar är i sig ett bevis för att utförsäkringarna är värdelösa.Däremot håller jag med om att insatser för att både rehabilitera och förebygga är rätt väg att gå. Men det ska inte göras genom i förväg allmänna och fastställda tidsgränser utan det ska vara individuella tidpunkter för stöd och hjälp.
Den rehabiliteringskedja som nu finns fungerar inte enligt de oberoende utredningar som gjorts. Endast 2% av de som utförsäkrats går till arbete. Forsell säger sig vilja måna om förebyggande arbete, det har Moderaterna visat genom att avveckla arbetslivsinstitutet och minska ner på arbetsmiljöarbetet samt verkat för otrygga anställningar och försäkringar?Färre “förtidspensionärer” beror sannolikt på att många tar ut ålderspension tidigt, flera är anhörigförsörjda, de som varit sjukskrivna deltid och jobbar deltid får klara sig på sin deltid.
16 000 utförsäkrade försvann, de studerar, arbetar och återfinns ej hos Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Vem letar efter dem?
Så nu är det dags att vi får en sjukförsäkring som byggs på forskning och evidens – inte en ideologi.
Känns som om Forsell är en vi kommer att behöva debattera med framöver. Lite Kristersson & Axén över resonemanget.
Läs också dagens reportage i ETC om hur en utförsäkring inte bara drabbar den sjuke utan hur det kan slå sönder tillvaron för en hel familj.
Det kommer inte att komma mycket vett från en moderat. En bra ide tror jag är att sprida ordet vad Alliansen har ställt till med.
http://jmm.nu/alliansens-forsamring-av-sjukforsakringen/