Tankar i december. Tack gode gud för tekniken.

Ibland hör man folk säga att internet är dödande för det sociala samspelet, att folk bara hänger vid sina datorer nu för tiden. Jag vill påstå det motsatta! I alla fall för oss som inte får med kroppen på att delta i sociala sammanhang. På nätet hittar vi folk med gemensamma intressen och vi kan även delta på våra villkor när det är livesändningar och särskilt vid sådana där man kan interagera.

Om man brinner för en fråga kan man vara med och påverka via nätet. Man kanske inte kan närvara fysiskt på gator och torg, gå i manifestationer och demonstrationer men man kan “tangentbordsaktivista”. Man kan närvara i flera sorters aktiviteter utan att vara där och det låter ju nästan som en utopi eller magi men det går. Vi i föreningen har ibland fått lösa det så att en av oss är på plats och en annan är med på paddan och både hör, ser, hörs och syns. Den som är med via tekniken kan ibland få se saker och människor ur nya intressanta vinklar och det ska ju bara vara nyttigt.

Syntolkning: Carina Wellton och Wiwi-Anne Johansson sitter vid ett bord. Lisbeth Forsberg är med i Carinas padda.

Man hittar vänner som man klickar med och jo, man kan vara goda vänner utan att aldrig ha träffats i verkligheten. Man kan vara ett stöd för någon och man kan själv få stöd. Och man kan ha kul ihop utan att det kostar något, varken i kronor eller kraft. Man kan skapa grupper för olika intressen och man kan till och med starta en förening, en som debatterar och informerar om sjukförsäkringen till exempel. Att de här möjligheterna finns ger en stor vinst demokratiskt och den enskildes möjligheter att delta och påverka.

När det kommer till det sociala så kan det också hjälpas av tekniken, man kanske inte kan hävda att tekniken helt kan ersätta det fysiska mötet men när möjligheten till fysiska möten inte finns så är tekniken det som erbjuder lösningen på två allvarliga problem – ensamhet och maktlöshet. De man träffat via nätet kan dessutom senare komma att bli människor som man faktiskt har fysiska möten med. Eller inte, man kanske har en interaktiv vänskap som växer och blir starkare för varje inloggning. Det är den bästa av tider nu i det hänseendet.

Så jag är glad för tekniken, utan den hade mitt liv varit så oändligt mycket mindre spännande.

Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.