Solrosuppropet, i år även mot FAS 3, nu mera kallad Sysselsättningsfasen

För snart ett år sedan så röstade riksdagen ja till att stoppa inflödet i FAS 3. Men eftersom FAS 3 är en förordning och ingen lag så valde regeringen att strunta i omröstningen. Inflödet i FAS 3 fortsätter i en hiskelig takt. Nu ramlar även ungdomar, 18-24 år in i åtgärden. Fullt friska ungdomar in i förvaring i slutfasen, återvändsgränden… FAS 3.

Ingenting hände alltså. Allt fortsätter som förut, fast istället tillåts nu mer reella arbetsuppgifter, sedan 2 augusti 2011, då arbetsförmedlingens ledning anser att inträngningseffektens vinster för samhälle och individ klart uppväger undanträngningseffekten. Jag tvivlar på att de som är i FAS 3 upplever saken likadant som arbetsförmedlingens ledning.

Pressmeddelande Arbetsförmedlingen 2 augusti 2011

Klicka på bilden för att se den tydligare. Den visar en jämförelse mellan åtgärden FAS 3 och tidigare åtgärderna Plusjobb och Beredskapsjobb.

Solrosuppropet anser att man måste göra FAS 3 frivilligt om det över huvud tagt ska vara kvar, man hävdar idag att det är frivilligt att delta, men hur frivilligt är det egentligen, om man blir fråntagen sin ersättning om man nekar? Vem kan leva på luft?

Man säger nu att man även tillåter studier i FAS 3. Detta är en sanning med modifikation. Man får eventuellt gå en arbetsmarknadsutbildning i FAS 3. Detta förutsätter att arbetsförmedlingen, handläggaren, anser att en sådan kan göra att personen i fråga ökar sina chanser till arbete. Detta är godtyckligt. Allt beroende på hur personkemin fungerar mellan arbetslös och handläggare och hur man på en viss arbetsförmedling väljer att tolka regelverket. Samma sak gäller när det kommer till frågan om hur mycket tid man som arbetssökande i FAS 3 ska ha avsatt för jobbsök. Godtyckligt.

Hela systemet är oerhört orättvist och leder ofta till att människor som hamnar här blir deprimerade och behöver uppsöka kurator eller psykolog. Man ser ingen utväg, ingen väg tillbaka till arbete. Inlåst och uträknad i FAS 3. Samtidigt skor sig företag/kommuner/föreningar på de utsatta FAS 3:ornas situation genom att lyfta bidrag för att ta emot dem. Detta är kränkande och inte värdigt ett land som Sverige 2012.

Solrosuppropet kommer att fortsätta att protestera mot denna behandling, liksom behandlingen av de utförsäkrade. Vi tystnar inte! Vi vill att man Stoppar detta nu!

 

 

 

 

Artikelförfattare

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

En kommentar

 1. Lennart
  Lennart at | | Reply

  “Man säger nu att man även tillåter studier i FAS 3. Detta är en sanning med modifikation. Man får eventuellt gå en arbetsmarknadsutbildning i FAS 3. Detta förutsätter att arbetsförmedlingen, handläggaren, anser att en sådan kan göra att personen i fråga ökar sina chanser till arbete. Detta är godtyckligt. Allt beroende på hur personkemin fungerar mellan arbetslös och handläggare och hur man på en viss arbetsförmedling väljer att tolka regelverket.”

  Det kan nog stämma. Man är alltid i händerna på tjänstemän som försöker följa riktlinjer. Men detta gäller även tidigare i arbetslöshet och kanske i synnerhet i jobb och utvecklingsgarantin (alltså även i steg 1 och 2.) i så fall.

  ” Samma sak gäller när det kommer till frågan om hur mycket tid man som arbetssökande i FAS 3 ska ha avsatt för jobbsök. Godtyckligt.”

  Nej, det tror jag inte är sant. Det står i reglerna att du skall ha rätt till 20% jobbsökande. Nya regler (vet inte om de är i kraft) säger att man måste utföra jobbsökandet under arbetstid. Alltså inte hemma på en “ledig dag” som tidigare.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.